Nalazite se u > Misije

Ožujak 2015. - CAGLIERO

Ožujak 2015. - CAGLIERO
CAGLIERO 11

BR.75 - ožujak 2015.
Dragi prijatelji,

u proteklom mjesecu imao sam priliku posjetiti našu salezijansku misiju u Litvi. Nogama hladno, a u srcu toplina! Salezijanci i salezijanske, velikodušno se trude donijeti Radosnu vijest mladima u Litvi. To je  pravo središte našeg europskog projekta („Proggeto Europa"), u jednoj od svojih periferija. Šest salezijanaca: dva Litvanca, dva Talijana i dvojica iz Vijetnama. To je pravo „proroštvo bratstva"!

U crkvi naše župe „Don Bosco" u Vilniusu privlači pažnju Raspeti Isus s jednom originalnom posebnošću: Don Bosco koji nas „usmjerava" prema Križu. Predivna salezijanska i misionarska poruku za Korizmu.

Taj Don Bosco koji nam pokazuje na Križ, podsjeća nas na istu gestu koju je pokazao Majci Margheriti u Valdoccu, u trenutcima kada se ona htjela vratiti kući.

Taj Don Bosco koji nam svraća pažnju na Križ, živo je sjećanje na sve  salezijanske misionare koji su bili poslani u misije primivši, u Valdoccu ili na drugim mjestima, jedan Križ.

Taj Don Bosco koji nam svraća pažnju na Križ, podsjeća nas na poslanje salezijanca misionara svih vremena: dovoditi mlade do Isusovog Križa, do Drva Života!

Neka vam je blagoslovljen vaš Korizmeni i misionarski hod!

Don Guillermo Basañes, SDB

Savjetnik za Misije

Traže se novi misionari

Ne vrijedi samo za 2015., nego u cijelom razdoblju od 6 godina te želimo da realna pomoć postane stvarnost u nekim misionarskim područjima koja pokazuju najviše slabosti u ovom trenutku, naprimjer, između ostalih:

Misionarski rad u Amazoni, posebno u Manausu, Campo Grande i Venecueli…;

Misionarski rad u Chaco Paraguayju;

Misionarki rad u nekim regijama Pampe i Patagonije, Argentina;

Misionarska prisutnost u zajednici za imigrante u SAD-u;

Misionarska prisutnost na Bliskom Istoku, strašno potresena raznim ratnim sukobima, kao što već dobro znamo;

Misionarksa prisutnost među muslimanima, od Sjeverne Afrike sve od Arapskog Zaljeva i Pakistana;

Nova misionarska prisutnosta koju zahtijeva "Projekt Europa” i koja radi sa "zadnjima u društvu”, primamljeni raznim migracijama;

Ojačati mlade misionarske prisutnosti za prvu Evangelizaciju u Aziji i Oceaniji: Mongolija, Kambodža, Bangladeš, Laos…

D. Ángel Fernández Artime, SDB

(Iz ACG 419)

Primjer misionarske zamolbe

25. ožujka 2015.

Dragi Don Ángel,

…nakon pomnog razmatranja i u dijalogu sa svojim duhovnim vođom, ja, N. iz … Provincije, izražavam Vam svoju želju da budem salezijanski misionar ad exteros, ad gentes i ad vitam…

…kao znak moje potpune raspoloživosti Gospodinu, prihvaćam biti poslan u bilo koji dio Kongregacije gdje me Vi želite poslati. Ipak, poznavajući dobro moje slabosti, želio bih najviše biti poslan u kontekst…N…

Pišem ovu zamolbu u punoj slobodi, bez ikakvih prinuda.

Obećajem da cu pokloniti sve moje snage onima kojima budem poslan…

…hvala Vam za pažnju i obećajem Vam svoje molitve.

Vaš uvijek vjerni sin, N.

 

Moje misionarsko zvanje je Marijin dar

Tjekom mog aspirantata, često su nas posjećivali salezijanski misionari koji bi nam prepričavali njihova misionarska iskustva. Mnogi od njih bi dolazili iz Afrike i mogu reći da je moja težnja za Afikom započela upravo tamo. Većina njih je inzistirala na molitvi Gospi za misionarsko zvanje te sam tako i ja započeo moliti Gospu kako bih postao misionar.

Indija zasigurno još uvijek treba puno misionara, ali postoje još tolike zemlje i regije u kojima salezijanci još uvijek nisu prisutni. Ali ni mi ne možemo zanijekati činjenicu da je Indija regija u kojoj je salezijanska prisutnost narasla na značajan način zadnjih godina. U manje od 110 godina narasli smo toliko da smo postali jedna od najvećih salezijanskih prisutnosti u svijetu, s više od 2.500 salezijanaca u više od 12 provincija. Don Boscova karizma je zasađena i hranjena na indijskom tlu hrabrim naporima i žrtvama misionara. Čvrsto vjerujem kako Indija danas ima povijesnu odgovornost povratiti cijeloj Salezijanskoj Kongregaciji ono što je od drugih u prošlosti primila.

Moje molitve konačno bijahu uslišane 2006. godine, kad sam bio dio misionarske ekspedicije koja je imala kao cilj obilježavanje stogodišnje salezijanske prisutnosti u Indiji. Čvrsto vjerujem da je moj misionarski poziv jedan poseban Marijin dar. Došao sam u Etiopiju 2006. godine kao asistent i utrošio prvi dio mog boravka u učenju lokalnog jezika, amharika. Moja se asistencija odvijala u najdaljim misijama Etiopije - u Apostolskoj Prefekturi u Gambelli (Prefettura Apostolica di Gambella), koja je povjerena salezijancima. Godinu dana kasnije bio sam poslan u Rim na teologiju i specijalizacije.

Pri mome povratku u Etiopiju kao svećenik imao sam teškoća u ponovnom učenju amharika. Nadao sam se da ću se vratiti u Gambellu i biti ponovno uključen u direktnu evangelizaciju, međutim bio sam poslan u post-novicijat predavati filozofiju. Ovdje sam okupiran predavanjima, ispitima i svim drugim aktivnostima jedne tipične formacijske kuće. Iako ne mogu prepričati mnoga pustolovna misionarska iskustva, postati misionar u Africi bilo je za mene jedan san koji sam oduvijek imao. Ispunjenje toga sna daje mi jedan veliki osjećaj radosti i zadovoljstva. Imati udijela u formaciji budićih Salezijanaca iz Etiopije također je za mene velika radost.

Ovdje u Etiopiji ljudi svećenike zovu „Abba", što na amhariku znači „Otac". Svaki put kada me neko dijete u Etiopiji pozdravi s „Abba Lijo", osjetim u mome srcu neopisivu radost jer me podsjeti na moj misionarski poziv, koji je Marijin dar meni i mladima u Etiopiji.

P. Lijo Vadakhan

Indijac, misionar u Etiopiji

 

SVJEDOČANSTVO SALEZIJANSKE MISIONARSKE SVETOSTI

U jednom razmišljanju iz 1906. godine, Božji sluga Mons. Ocatavio Ortiz Arrieta (1878.-1958.), prvi peruanski salezijanac i biskup Chachapoyasa u Peruu, napisao je: „Knjiga koju moramo uvijek čitati i koja će nam omogućiti da trpimo u strpljivosti jest Raspelo. Isus je strpljiv, a ja da uživam u životu? Isus je ponizan, a ja da budem ohol? Isus koji trpi glad, a ja da budem proždrljiv? Isus umoran, a ja besposlen?

SALEZIJANSKA MISIONARSKA NAKANA
Za formciju laika u istočnoj Aziji

Da Salezijanci Regije Istočne Azija – Oceanija ulažu sustavno više vremena i energiju u formaciju naših ''partnera laika u misiji'' kako u vjerskom obrazovanju, tako i u poučavanju Don Boscovog Preventivnog sustava.

U 16 zemalja istočne Azije radi oko 13.000 subraće iz devet provincija i 5 salezijanskih delegacija te ih je većina u situaciji prve evangelizacije. U salezijanske misije uključeno je oko 18.500 laika suradnika, od kojih su većina pripadnici drugih religija. Dakle, formacija ''partnera laika u misijama'' je od temeljne važnosti.
Župni nfo kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  Svete mise nedjeljom : u 08:00; 10:00 i 18:30h
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Obnovljena župna crkva na Kantridi
  Obnovljena župna crkva na Kantridi

  Svima koji su sudjelovali u bojanju naše crkve, postavljanju i raspremanju skele, dobrotvorima, čistačicama, moliteljima, iskrena hvala. ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi