Nalazite se u > Župni događaji

Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju

U riječkom brodogradilištu 3. maj u subotu 17. veljače porinut je novi samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta koji je sa svojih 225 metara dužine najduži brod u povijesti proizveden u tom škveru. Riječ je o vrlo specifičnom "lake size" brodu širokom samo 24 metra, tako da je namijenjen plovidbi mirnim vodama. Izgrađen je za kanadskog naručitelja Algomu i plovit će sjevernoameričkim Velikim jezerima. To je već drugi novoizgrađeni brod što ga nakon raspada Uljanika 3. maj gradi za istog naručitelja, a trebao bi biti dovršen i isporučen do sredine lipnja.

Budući da je porinuće broda bilo otvoreno za građane, prekrasan sunčani dan na Kvarneru privukao je više stotina Riječana, među njima i brojne obitelji s djecom kojoj je ovaj događaj bio posebna atrakcija. Takva atmosfera donekle je podsjetila na slavne dane riječkog škvera koji se sad već više od dva desetljeća bori za opstanak. Uskoro bi trebali prebaciti poslovanje na novu tvrtku kćer kako bi, slobodni od financijskog tereta što im ga je ostavio brak s Uljanikom, mogli realizirati dogovorene i ugovarati nove projekte.

U knjizi narudžbi trenutno imaju dva broda, dva pontona i trup jedne jahte, što su poslovi ukupne vrijednosti 62 milijuna eura, a pored toga nastoje zaposliti kapacitete drugim projektima kao što su izrada sekcija i čeličnih konstrukcija. U ovom trenutku 3. maj ima oko 610 zaposlenika, čemu treba dodati i 300 do 350 kooperanata.

Na svečanost porinuća novogradnje 527 došao je i premijer Andrej Plenković koji je zahvalio direktoru 3. maja Ediju Kučanu, njegovim suradnicima, inženjerima i radnicima te istaknuo kako je siguran da će na ovakvim osnovama nastaviti poslovati.

Prije samog porinuća župnik Kantride, vlč. Vjekoslav Kovač, izrekao je zahvalnu molitvu i zazvao nebeski blagoslov na upravu i djelatnike i sve radnike brodogradilišta 3. maj, kao i na sve one koji su financijski omogućili gradnju ovog velikog broda, na čelu s vladom Republike Hrvatske. Na koncu je uslijedio i sam blagoslov novoizgrađenog broda i svih koji njime budu upravljali, zaposlenika i radnika koji će na brodu služiti svakidašnji kruh, uz molitvu da im nebeski Otac čuva život i zdravlje i brani od svih pogibli i oluja njih i teret što se brodom bude prevozio.    

 

Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju
Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju
Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju
Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju
Porinuće i blagoslov novoizgrađenog broda u 3. maju
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi