Nalazite se u > Župni događaji

Prvi pohod mons. Mate Uzinića Domu za starije

Prvoga dana nove godine, na svetkovinu BDM Bogorodice, riječki nadbiskup koadjutor služio je misu u kapeli Doma za starije osobe „Kantrida". Suslavio je župnik Župe Kantrida, vlč. Vjekoslav Kovač koji je izrazio radost i zahvalnost Bogu te mons. Uziniću koji je svojim pastirskim pohodom ugodno iznenadio štićenike i djelatnike Doma „Kantrida".  Župnik je, podsjećajući na svetopisamski izvještaj o anđelu koji je na betlehemskim poljanama donio radosnu vijest pastirima o rođenju Spasitelja,  te u kontekstu svetkovine toga dana i Marije koja je pohranjivala u srcu događaje i radovala se, kazao kako su i sudionici liturgijskog slavlja pozvani pohraniti taj događaj kako bi ih krijepio u budućnosti.

Riječki nadbiskup koadjutor u nadahnutoj je propovijedi poručio da Nova Godina nudi više otajstava za razmišljanje. Božićno otajstvo po kojemu ispovijedamo da je Bog u Isusu postao Emanuel – Bog s nama, poručuje da nas Bog ljubi i da je solidaran s nama. Bez obzira što proživljavamo, lijepe i tužne trenutke, On je uvijek u nama i s nama. Bog dijeli s nama našu sudbinu, poručio je mons. Uzinić. Govoreći o  svetkovini BDM Bogorodice kojom se slavi Marija kao majka čovjeka – Isusa iz Nazareta, ali i Bogorodica, istaknuo je kako je riječ o prvoj dogmi koju ispovijedamo u odnosu na Blaženu Djevicu Mariju. Ova svetkovina usko je povezana s našom vjerom da je Bog u Isusu iz Nazareta postao čovjek. No, vjerovati samo u to da je BDM Bogorodica, nije dovoljno, kazao je propovjednik poručujući da iz njezina primjera i načina kako se stavila Bogu na raspolaganje, trebamo učiti kako ćemo se otvarati Bogu. To moramo činiti na naš način i onda ćemo biti oni koji ‘rađaju’ Boga za ovaj svijet i ljude s kojima živimo. Ako smo otvoreni Bogu i poticajima koje nam On daje, ako ljubimo po uzoru na njegovu ljubav prema nama, učinit ćemo Boga prisutnim u svojoj sredini, pojasnio je propovjednik. Svetkovina BDM Bogorodice otkriva još jednu poruku: ako je Bog u Isusu iz Nazareta postao čovjek, a time i naš brat, i mi možemo postati sinovi i kćeri Božje.  Na takav način možemo i trebamo biti jedni drugima braća i sestre, poručio je mons. Uzinić.

 

Govoreći o poruci pape Franje za 55. Svjetski dan mira koji se obilježavao toga dana: https://www.ri-nadbiskupija.hr/2021/poruka-pape-franje-za-55-svjetski-dan-mira/, istaknuo je da Sveti Otac uvijek šalje poticaje da budemo graditelji mira. Papa ističe tri riječi nužne za izgradnju mira: dijalog, rad i obrazovanje. Od njih je osobito mons. Uzinić istaknuo međugeneracijski dijalog poručivši korisnicima Doma „Kantrida" da mudrošću i iskustvom mogu puno toga prenijeti mlađim generacijama. Ono što mlade generacije mogu primiti od vas, a što će im pomoći u izgradnji boljeg svijeta i temelja za mir, jest vaš blagoslov kojega im možete dati uz mudrost i iskustvo. Vaš blagoslov njima će biti od pomoći da se otvore i budu onakvi kakvi bi mladi trebali biti u odnosu prema starijima. S druge strane, a nasljedujući četvrtu Božju zapovijed: „Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji", mladima je za nasljedovanje istaknuo riječ ‘Poštuj’. Ako ima dovoljno blagoslova i u njemu sadržano svega drugoga, lakše ćete prihvatiti služenje, ali i mladima će biti lakše služiti. Tako će i Bog po nama i našoj međusobnoj ljubavi postati blagoslov i mi ćemo biti oni koji jedni drugima rađamo Boga, poručio je mons. Uzinić. Na kraju je svima zaželio blagoslovljenu novu godinu.

 

 

Po završetku liturgijskog slavlja s. M. Kazimira Samardžić oprostila se od službe u Domu „Kantrida" u kojemu je punih trideset godina neumorno i s radošću radila. Obraćajući se okupljenima, izrazila je zahvalnu riječ Bogu na daru služenja, kao i svima koje je susretala i s kojima  je surađivala. Hvala vam za svaku ljubav i pažnju. Ja vas grlim s Isusom Kristom i zahvaljujem vam. Ljubim vas srcem, rekla je s. Kazimira. Prigodan dar uručio joj je vlč. Kovač uz zahvalnu riječ za neumorno i ustrajno služenje istaknuvši da je vinkovskom karizmom oplemenila Dom za starije „Kantrida" donijevši ljubav i skrb za starije i nemoćne po uzoru na sv. Vinka Paulskog. Na misi je, uz osoblje Doma, sudjelovala v.d. ravnateljica Snježana Drašković.

Prvi pohod mons. Mate Uzinića Domu za starije
Prvi pohod mons. Mate Uzinića Domu za starije
Prvi pohod mons. Mate Uzinića Domu za starije
Prvi pohod mons. Mate Uzinića Domu za starije
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi