Nalazite se u > Najave događaja

Sakrament sv. krizme u našoj župi sv. Antuna Padovanskog

Poštovani roditelji krizmanika i dragi krizmanici!
Na zajedničkom susretu roditelja i krizmanika u petak 02. listopada o. g. usuglašeni su finalni detalji oko pridržavanja epidemiološkoh mjera prilikom održavanja obreda sv. potvrde kako bi sve proteklo u što ljepšem, plodonosnijem i sigurnijem slavlju. Sakrament sv. krizme u našoj župi sv. Antuna Padovanskog na Kantridi biti će podijeljen u nedjelju 11. i 18. listopada na redovitim euharistijskim slavljima u 10,00 sati. Vlč.Vjekoslav Kovač održao je  završni katehetski nagovor krizmanicima i njihovim roditeljima, nakon čega je krizmanicima pročitao i uručio rješenja molbi za sakramenat sv. potvrde koju će kao župnik podijeliti prošlogodišnjim krizmanicima u ime oca Nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića:
"Dok se spremaš na primanje tog svetog sakramenta, poveži se u molitvi s Majkom Marijom kao što su s njom bili povezani apostoli u išćekivanju Duha Svetoga. Sjeti se da po sv. potvrdi preuzmeš obveze zrelijeg i samostalnijeg kršćanskog života, te dužnost svjedočenja za Isusa Krista. Pokaži to već u samoj pripravi. Zato nemoj propuštati nikada dnevnu molitvu, redovito sudjeluj nedjeljom i blagdanom na svetoj misi, te nastoj vršiti djela ljubavi prema svome bližnjemu. Tebi, Tvojim roditeljima, kumu šaljem svoj pozdrav i blagoslov, uz želju da ostaneš uvijek vjeran/vjerna darovima Duha Svetoga, koje ćeš u potvrdi primiti, i obećanjima koja ćeš Ti Sam/Sama dati pred Bogom i pred Crkvom".
                                                                                              Nadbiskup riječki, mons. dr. Ivan Devčić
 

 

Potvrda - Krizma je sakrament Duha Svetoga kojega može primiti samo krštena osoba jednom u životu. Po ovom sakramentu krštenik prima puninu dara Duha Svetoga da bi svojim životom i vjerom svjedočio živu prisutnost Isusa Krista. Riječ potvrda jest prijevod lat. riječi confirmatio, a ova dolazi od glagola confirmare što znači "potvrditi", "učvrstiti", "ojačati".

  Primiti Duha Svetoga znači primiti Duha Branitelja i Tješitelja, treću božansku osobu Presvetog Trojstva, koga nam je Isus poslao. Po njemu imamo zaštitu u cijeloj Crkvi i uvodimo se u cjelokupnu istinu koju je Isus svojim životom čovjeku objavio. Duh Sveti jest Duh Oca i Sina. To je veza, vječna ljubav između Oca i Sina. Uloga Duha Svetoga posebno je bila vidljiva u prvoj Crkvi. Snagom Duha Svetoga apostoli su neustrašivo propovijedali Isusov nauk - Evanđelje, činili su čudesne znakove i mnoge su obratili da prigrle puninu spasenja darovanu po Kristu.

  Da bi netko mogao pristupiti potvrdi, treba biti: kršten, u stanju milosti (tj. u prijateljstvu s Bogom i ljudima), prikladno poučen i kadar obnoviti krsna obećanja.

  U krštenju krštenik prima po prvi put Duha Svetoga a puninu Duha postiže u sakramentu potvrde. U ovom sakramentu prima sedam darova Duha Svetogamudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Te darove Crkva smatra redovitim darovima Duha Svetoga, a izvanredni darovi nazivaju se karizme. Karizma je posebni dar koji se daje pojedincima za dobro cijele Crkve.

  Primiti sakrament potvrde - krizme znači biti spreman to posvjedočiti u životu i to:

  - javno se priznavati vjernikom,

  - ići redovito u crkvu,

  - redovito pristupati sakramentima,

  - redovito moliti,

  - ljubiti i pomagati svoje bližnje,

  - stjecati vjersko znanje (ići na vjeronauk),

  - čuvati se grijeha.

  Sakrament krizme redovito podjeljuje biskup, a kao izvanredni djelitelj može biti i svećenik kojem to dozvoli biskup.

  Sam obred sakramenta krizme obično se dijeli u zajedništvu sa sakramentom svete mise ili euharistije i to nakon evanđelja i homilije.

  Obred krizme sastoji se od tri dijela:

  - obnova krsnih obećanja kojom se krizmanici opredjeljuju za život u vjeri.

  - polaganje ruku koje prati molitva. Ispruženih ruku nad sve potvrđenike biskup moli molitvu:

  Svemogući Bože, Oče Gospodina našega Isusa Krista!

  Ti si ove sluge svoje

  nanovo rodio vodom i Duhov Svetim

  i od grijeha ih oslobodio.

  Pošalji, Gospodine, na njih Duha Svetoga Branitelja;

  daj im duha mudrosti i razuma,

  duha savjeta i jakosti,

  duha znanja i pobožnosti;

  ispuni ih duhom svoga straha.

  Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

  - pomazanje svetom krizmom (svetim uljem) - nakon polaganja ruku i molitve svaki pojedini krizmanik u pratnji svoga kuma dolazi pred biskupa. Biskup polaže ruku nad krizmanikovu glavu, maže ga svetim uljem praveći mu na čelu znak križa. Pri tom biskup izgovara krizmanikovo ime i govori:

  Biskup: N. primi pečat dara Duha Svetoga.

  Krizmanik: Amen.

  Biskup: Mir tebi.

  Krizmanik: I s duhom tvojim.

  Ovim je potvrđenik zauvijek "obilježen" Božjom ljubavlju i svojim obećanjem da će biti vjernik. Taj je "biljeg" pred Bogom "neizbrisiv".

  Potvrđenike prate i predstavljaju biskupu kumovi. Budući da su kumovi pomoćnici i predvodnici u kršćanskom životu potvrđenika, osim što će mu biti prijatelji na koje će potvrđenik uvijek smjeti računati oni valja da se ističu vjeromuzornim kršćanskim životom:

  - da budu dovoljno zreli za tu zadaću;

  - da su kršteni te da pripadaju Katoličkoj Crkvi, da su potvrđeni i pričešćeni;

  - da im crkveni zakoni ne zabranjuju vršiti službu kumova.

Sakrament sv. krizme u našoj župi sv. Antuna Padovanskog
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi