Nalazite se u > Župni događaji

Slika Andrije Zbašnika

Dvoranu župne crkve sv. Antuna Padovanskog na Kantridi od danas krasi prelijepa božićna slika, naslikana u tehnici ulje i olovka na platnu, a rad je umirovljenog čabarskog učitelja likovne kulture, cijenjenog i u puku vrlo omiljenog goranina Andrije Zbašnika, koji je tolikim generacijama, pa tako i sadašnjem župniku Kantride, vlč. Vjekoslavu Kovaču, predavao likovnu kulturu u općoj gimnaziji u Čabru. Čast nam je ovakav orginalni prizor jaslica izložiti u župnoj dvorani, tim više što uz goransku štalicu, ponad koje u pozadini dominira svetište Majke Božje Svetogorske kraj Gerova, u koje smo sa župljanima ove jeseni i hodočastili,  ove jaslice uz prizor Svete Obitelji i triju kraljeva krase i likovi sv. Franje Asiškog i sv. Antuna Padovanskog, patrona župe. Slika je donacija za buduću štalicu koju bi župljani dogodine željeli napraviti u dvorištu župne crkve kao dio božićnog inventara.

Inače, Andrija Zbašnik je svestrani čabarski umjetnik koji se izražava i riječju i slikom. Autor je zbirki Moje malo plešce, Bakinim tragom, Veja: povijesne iskrice iz čabarskog kraja  i Hrvatsko, asvojim je stvaralačkim radom ovjekovječio podneblje, kulturu, život i običaje ljudi čabarskog kraja, kao i mnoge prelijepe goranske pejzaže i krajolike karakteristične za ovaj dio Gorskog Kotara.    

Rijetke su osobe koje su neki svoj interes ili hobi povezale s onim čime su se bavili njihovi roditelji. Jedna od takvih osoba svakako je Andrej Zbašnik, rođen 1976. godine u Rijeci, a sada živi u Čabru, koji je od oca naslijedio ljubav prema stvaralaštvu. Diplomirao je 1999., stekavši stručni naziv profesora likovne kulture. Od tada se aktivno bavi likovno-umjetničkim promišljanjem zbilje i pisanjem. Dosad je osmislio i realizirao više samostalnih izložbi slika, umjetničkih projekata i koncepata te sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Član je HDLU-a Istre. Nedavno je imao dva značajna nastupa u javnosti, prvo kao slikar na izložbi u Puli, a zatim i na promociji svoje druge zbirke pjesama »Ulovljene zvijeri« u Čabru. Oba događaja plod su intenzivnih osjećaja koji u njemu bujaju već desetljećima, a kada se oni saberu u jednu cjelinu, nastaje – umjetnost.
Slika Andrije Zbašnika
Slika Andrije Zbašnika
Slika Andrije Zbašnika
Slika Andrije Zbašnika
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi