Nalazite se u > Župni događaji

Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

U povodu 2. Svjetskog dana baka, djedova i starijih osoba riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić služio je u subotu 23. srpnja sv. Misu u kapeli Doma za starije osobe "Kantrida” – Rijeka uz suslavlje župnika vlč. Vjekoslava Kovača. S korisnicima ove Ustanove, na liturgijskom slavlju sudjelovali su ravnateljica Doma Snježana Drašković sa zaposlenicima i suradnicima.

Obilježavanje ovog dana je nešto što je primijetio kao potrebu jedan od vas, starija osoba – papa Franjo, rekao je u propovijedi mons. Uzinić dodajući da je Sveti Otac, ‘kao jedan od vas, polazeći od vaše situacije, ali možda i činjenice da sam izborom na papinsku službu kao starija osoba sada ima jedan novi život, u svojoj poruci za Svjetski dan starijih osoba, koja je naslovljena "Rod donose i u starosti” prema psalmu (Ps 92, 15), želi i vama starijim osobama progovoriti o vašoj dobi kao prilici za novi život.’ Papa kaže da trebamo na neki način nadići onu kulturu odbacivanja koja postoji u ovom svijetu u kojemu živimo, a koja se odnosi i na starije osobe, ali i da starije osobe, da bi mogle imati taj novi život, moraju prevladati u sebi onu rezignaciju, prepuštenost koja često zna zahvatiti starije osobe. Tada je moguće ovo vrijeme koje vi živite otkriti kao dar drugoga života. Pojasnio je to spominjući dvije osobe.

Prva je Abraham, praotac naše vjere. Na njemu i njegovu izabranju Bog se na osobit način uključio u ljudsku povijest i učinio ju poviješću spasenja. No, onaj trenutak u kojemu je Bog s Abrahamom započeo taj novi život – život koji će nam u konačnici dati Isusa Krista, život koji i mi na svoj način baštinimo, dogodio se u Abrahamovoj starosti. Bog mu se tada objavio i rekao da napusti svoj dom i ide tamo gdje ga On šalje, gdje ga On vodi, rekao je propovjednik. „Današnje čitanje (Post 18, 20-32), nastavno na ono prošlonedjeljno, pokazuje koja je to bila Abrahamova značajka da bi Bog mogao s njim započeti novi život, da bi mu mogao dati dar novog života u kojemu mi također imamo udio. Ono što je zanimljivo kod Abrahama je molitva. On je čovjek molitve. U molitvi mu Bog daje posebne milosti, jer on kroz molitvu otkriva sebe, ali otkriva i Boga onakvog kakav On jest i izgrađuje se u povjerenju prema Bogu. Iako se čini da Abraham na neki način vodi Boga ka tome da poštedi Sodomu i Gomoru od uništenja koje im prijeti zbog zla koji oni čine, zapravo je ovo provjera Abrahama i njegove ustrajnosti u molitvi te načina na koji on kroz molitvu otkriva Boga da bi mogao onako kako to Bog želi, imati novi život, dobiti sina od kojega će započeti novi narod iz kojeg i u kojem će se dogoditi Božje utjelovljenje u naš svijet, a onda i participacija svih nas upravo na ovoj Abrahamovoj vjeri. Kod Abrahama moramo primijetiti da je on osoba molitve i da je to osoba koja se izgrađuje u povjerenju prema Bogu. Jedno spojivo s drugim, i jedno nemoguće bez drugoga, omogućuje da Abraham, a s njime i svi mi možemo imati dar drugoga života."

Kao drugu osobu naveo je sv. Brigitu Švedsku, sveticu koja je u povijesti Crkve zapamćena po dva dijela svojega života. Prvi je onaj kojega je živjela kao žena švedskog kralja i majka osmero djece koje je odgojila i othranila i od kojih su neki proglašeni blaženima. S druge strane, imala je drugi život nakon što je postala udovica i starija osoba, kada se posvetila djelima ljubavi, brizi za Crkvu i njezino jedinstvo, kao i po činjenju dobra. Nadbiskup je podsjetio da je ova svetica u kasnijoj dobi svojega života postala redovnica i osnovala redovničku zajednicu. Možemo je pamtiti po njezinom stilu molitve. Bila je žena molitve bez koje ne bi mogla imati taj drugi život. Uz molitvu ponovno dolazi i povjerenje u Boga, što možemo vidjeti i u njezinom životu, povjerenje koje raste i razvija se u molitvi i koje svakoj molitvi daje smisao, kazao je propovjednik.

Govoreći o evanđeoskom ulomku (Lk 11, 1-13) koji također progovara o važnosti molitve i uči nas o dvije važne značajke koje molitva svakog Isusovog učenika treba imati, kao prvu mons. Uzinić je istaknuo ustrajnost u svakodnevnoj molitvi. Ona treba postati naš stil života. Molitva mora biti trajna, svagdanja. I Isus je tako molio. On je svaki dan započinjao i završavao molitvom, ali i cijeli njegov životni stil bio je molitva. To treba biti i sastavni dio života svakoga od nas, istaknuo je mons. Uzinić.

Druga značajka koju bi trebala imati molitva jest – povjerenje. Molitva nas mora otvarati povjerenju prema Bogu. Obije spomenute značajke sadrži molitva Očenaša, istaknuo je propovjednik. Molitva je važna za sve kršćane, ali papa Franjo u vašoj dobi, da biste mogli biti oni koji imaju i otkrivaju dar drugoga života, koji nisu samo promatrači ovog svijeta, nego su i protagonisti revolucije nježnosti, na prvo mjesto u onom što vi možete ponuditi ovom našem svijetu i s čim možete pomoći ovom svijetu, vašim sinovima i kćerima, unukama i unucima, ali i drugima koji su potrebni – stavlja molitvu, zaključno se obratio mons. Uzinić korisnicima Doma. Molitva je ono što uvijek i ponovno možemo, ali i trebamo činiti. Ona nas i vas treba otvarati za Boga i njegov plan s vama. A Bog ima s vama plan i u ovoj vašoj trećoj životnoj dobi. Ono što vam Bog nudi nisu samo one poteškoće i problemi s kojima se zbog nemoći i staračke dobi suočavate, nego je onaj blagoslov koji vam omogućuje da možete imati jedan novi pogled na život i da možete ovo vaše stanje živjeti na jedna nov način – na način kojim i sve poteškoće koje imate postaju blagoslov za vas, ali i za druge oko vas. U nadi da ćete kroz molitvu dobiti ono najviše  što možemo dobiti – dar Duha Svetoga, te da će to svima nama pomoći na nov način vidjeti stariju dob i prepoznati u njoj Božju milost i blagoslov, a da će i njima omogućiti da doista žive novim životom, te s nadom da svi mi imamo na starije drukčiji pogled, koji će ih cijeniti i poštivati, te učiti se životu, korisnicima Doma je u svoje ime i u ime Riječke nadbiskupije zaželio blagoslovljen Drugi Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba.

Župnik, vlč. Vjekoslav Kovač, zahvalio je mons. Uziniću i izrazio radost što je svojim pastirskim pohodom i svojom prisutnošću uveličao proslavu Dana baka, djedova i starijih osoba upravo u ovom Domu, u zajedništvu s njegovim stanarima te tako i njima pokazao da su voljeni, bitni i da ih se vidi. S okupljenima je podijelio kako, obilazeći stanare Doma, uistinu vidi tu njihovu vjeru koju žive u svakodnevici i posvjedočio o njihovom molitvenom životu, kojeg imaju ne samo u zajedništvu, nego i u osobnoj molitvi, a koja može biti primjer svima nama i u koju se svi možemo ugledati. Ovom prilikom mons. Uzinić podijelio je svoju želju da ovo obilježavanje postane tradicionalno.

Sestra Kazimira Samardžić, koja se nedavno oprostila od službe u Domu „Kantrida" u kojemu je punih trideset godina neumorno i s radošću radila, također je sudjelovala na ovom misnom slavlju i tom prigodom ponovno se dala na služenje, uz ostalo animirajući pjevanje u kojemu su u zajedništvu i s veseljem sudjelovali svi prisutni korisnici Doma. Nakon liturgijskog slavlja nadbiskup se zadržao u susretu s korisnicima i djelatnicima Doma, nakon čega je posjetio je starije svećenike u Svećeničkom domu na Sušaku, čestitao im 2. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba i ostao s njima na ručku i druženju.


Svjetski dan baka, djedova i  starijih osoba
Svjetski dan baka, djedova i  starijih osoba
Svjetski dan baka, djedova i  starijih osoba
Svjetski dan baka, djedova i  starijih osoba
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi