Nalazite se u > Esej

Ususret Isusovu rođenju - Božiću

Ususret Isusovu rođenju - Božiću
U vremenu smo Došašća ili Adventa.

Pripremamo se za Kristovo rođenje, veličanstveni događaj za svakog od nas i za čitavo čovječanstvo. Polazimo mu ususret tijekom četiri nedjelje i pripremamo se na različite načine.

A hoćemo li uistinu sresti Božjeg Sina, ili će i pored tisuću svjetlećih lampica naša duša ostati u tami?

Oko nas svjetlosna i zvučna raskoš. Turističke agencije obasipaju reklamama o adventskoj čaroliji u Beču, Grazu i dvorcima Salzburga. Gradski trgovi nadmeću se raskošno ukrašenim jelkama i svjetlećim ukrasima. U Parizu na Elizejskim poljanama upaljeno je milijun lampica. U trgovačkim centrima, uz raznovrsnu i bogatu ponudu, sa zvučnog razglasa kupce prate melodije božićnih pjesama. Slušamo o blagdanskim košaricama, božićnim sajmovima i poklonima, blagdanskom stolu na kojem mora biti hrane u izobilju, prizivamo snježne pahulje kako bi imali bijeli Božić.

Hoćemo li Ga sresti u toj bučnoj svjetlosti, Njega koji se rodio skromno i mirno, skriveno i siromašno?

Idemo li Mu stvarno ususret, ili smo možda zabunom krenuli krivim putem?

A tužno ako Ga ne sretnemo jer On se rodio za svakog čovjeka i svi baštinimo to Božansko Djetešce.

Prvi je dan prvog tjedna Došašća. Započela sam ga stvarnim, ali i simboličnim buđenjem. Buđenjem iz ugodnog jutarnjeg sna za odlazak na misu zornicu, ali i simboličnim buđenjem svoje duše za susret s Isusom.

Ova ranojutarnja molitva istinski je hod adventskim vremenom kako bi ostvarili radostan susret s Isusom, osjetili bogato zadovoljstvo duše, a na licu ispisali vidljiv znak sreće.

Varljivo je nadati se kako ćemo sresti Isusa u bogato okićenom gradu, u adventskim putovanjima, u izobilju blagdanskog stola, u bijelim pahuljama, u najvećoj jelki na svijetu koju krasi tri milijuna lampica, okićenoj ove godine u Rio de Janeiru. Zaista je varljivo...

Odbacimo pretjeranu dekoraciju Božića koja nas lažno i isprazno uveseljava. Pođimo ususret Božanskom Djetešcu čiste savjesti, iskrenim kajanjem za počinjene grijehe, čvrstom vjerom, skrušenom molitvom, dobrim djelima...

Susret će biti radostan!!!

Vojna Krizmanić, prof.
Ususret Isusovu rođenju - Božiću
Župni nfo kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi