Nalazite se u > Župni događaji

Velika subota

 "Što je ovo danas? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jer kralj spava."

Velika subota poseban je dan za svakog kršćanina, jer tada nas Gospodin priprema na radosnu vijest: Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo! Pobijedio je Đavla i smrt, pobijedio je zlo i grijeh, pobijedio je nevjeru i požudu svijeta. Radujmo se, braćo i sestre, jer zaklano Janje živi i mi sada možemo ljubiti jedni druge kako je Krist ljubio nas, i svjedočiti da smo prešli iz smrti u život! Odvažimo se biti svjedoci naše vjere i prihvatimo Isusa za Kralja koji se u Vazmenoj noći iz smrtnoga sna probudio na vječni i nepropadljivi život! U danima Velikog tjedna ovaj Kralj prolazi našom župom i žedan je moje i tvoje ljubavi. Ne dopustimo mu da prođe mimo nas, a da se ne zaustavi, jer sam siguran da je i svatko od nas žedan Njegove ljubavi!
 
 

„Što je ovo danas? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost jer Kralj spava. Zemlja se prestrašila i zašutjela, jer je Bog u tijelu usnuo i probudio pomrle od početka svijeta. Bog je umro u tijelu i oživio podzemlje. Očito je najprije potražio praroditelja Adama kao izgubljenu ovcu. Svakako je htio posjetiti one koji su živjeli u tami i smrtnoj sjeni. Sigurno je Bog i njegov Sin htio osloboditi zarobljenog Adama i s njim zarobljenu Evu.
Gospodin je ušao k njemu držeći pobjedni stijeg križa. Čim ga je ugledao praotac Adam, silno iznenađen udario se u prsi i uskliknuo svima: „Gospodin moj bio sa svima." Krist je Adamu odgovorio: „I s duhom tvojim!" Uhvatio ga za ruku, podigao i rekao: „Probudi se ti što spavaš! Ustani od mrtvih jer te Krist rasvjetljuje! Ja sam Bog tvoj, a radi tebe sam postao tvoj sin. Radi tebe i radi ovih koji su tvoji potomci sada govorim i zapovijedam svima što su okovani: Iziđite! A onima što su u tami: Nek vas Svjetlo obasja! A usnulima: Ustanite!                                    A tebi zapovijedam: Probudi se ti što spavaš, jer te nisam za to stvorio da ležiš vezan u podzemlju. Ustani od mrtvih. Ja sam život mrtvima. Ustani, djelo ruku mojih! Ustani, sliko i priliko moja. Stvoren si sličan meni. Ustani, iziđimo odavde! Ti si u meni a ja u tebi, jer smo jedna nedjeljiva osoba."

Iz Drevne Homilije na Veliku subotu

 

Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Velika subota
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi